Zážitkové programy na Jarošově statku

Tisková zpráva                                                                                                                                      

Zážitkové programy na Jarošově statku

Jarošův statek je situován v krásné přírodě v blízkosti zámku Studénka a CHKO Poodří. Středisko ekologické výchovy, které zde provozuje naše společnost příroda kolem nás, o.p.s., je známo svými aktivitami zaměřenými na přímý kontakt dětí i dospělých se zvířaty.

V roce 2019 jsme získali finanční podporu z rozpočtu Moravskoslezského kraje na rozvoj agroturistiky, konkrétně na projekt Zážitkové programy na Jarošově statku. Cílem projektu bylo přiblížit veřejnosti, zejména rodinám s dětmi život na venkově, chov hospodářských zvířat a prostředí a činnosti na statku. Poskytnout jim možnost aktivního odpočinku se zajímavým programem zaměřeným nejen na relaxaci a odpočinek, ale také na poznávání života zvířat, přírody a činností na statku.

Cíle jsme dosáhli realizací devíti zážitkových programů, zaměřených na přímý kontakt se zvířaty, přírodou a prostředím statku. Programy probíhaly od března do října, hlavní náplní byly vždy činnosti spojené s poznáváním zvířat na statku a péčí o ně a byly také tematicky zaměřeny.  Návštěvníci si tak mohli vyzkoušet vyčistit poníka, nakrmit ovečku, pohladit králíka, svézt se na koni nebo si vyzkoušet, co obnáší farmaření – vyvážení bobků, nastýlání boxů pro koně nebo zametání. Každá z akcí měla také svůj specifický doprovodný program, návštěvníci si tak mohli si vystřelit z luku, zahrát si na indiány, pokřtít malého beránka, uplést si velikonoční karabáč nebo zatančit s mexickým tanečníkem na naší Pláži na statku. Součástí bylo vždy výborné občerstvení na stáncích Peťky Palačinky a možnost si zakoupit u stánků výrobky regionálních výrobců. Akce měly velký úspěch, celkem se jich zúčastnilo přibližně 6.000 osob.

Aby se u nás cítili návštěvníci co nejlépe a mohli si užívat kontaktu se zvířaty, vybavili jsme z projektu odpočinkové zóny stoly, lavicemi a dalším vybavením. Opravili jsme podlahu ve venkovní stáji, pořídili mobilní ohrady pro menší zvířata a velké ohrady pro koně. Velkým hitem se stalo naše nové teepee, kde mohou probíhat aktivity i v zimě a za nepříznivého počasí.

Získali jsme také certifikát a značku Zážitky na venkově, uděleným Svazem venkovské turistiky a agroturistiky.

Zážitkové programy si od samého začátku získaly velkou oblibu, proto pro příští období chystáme nejen jejich pokračování, ale také rozšíření.

Ing. Sabina Poukarová

ředitelka a zakladatelka společnosti